Pages

Search This Blog

Wednesday, July 27, 2011

IN EXAM MOOD..

Bismillah...

Ketika post ini ditulis,aku baru selesai menduduki  paper ISM2112 (computer1),alhamdulillah....full mark ka dak,tu len ceghita,yang pasti i had try my best..

Ouh,sebelum aku lupa,la ni dekat cfs,cmua tengah exam fever..p mana2 boleh nmpak study group o0o..hebat kan2...padahal sebelum2 ni,mlm ja dah lengang dah bangunan annex tu..kalau ada kelas pun,kelas tasmi budak2 dq ja la...tapi minggu ni..every night!! annex (baca bilik beku ) mesti penuh...subhanallah,penangan exam...

ok2 cukup merapu..here,aku nk ajak kita selam balik diri kita ni..kalau time exam..sanggup tidoq smpai kul 3 pagi study..sanggup berhijrah mahalah semata2 nk study dengan budaq dq jgak (hoho..aku la tu),senang kata..kalau exam ni..cmua sanggup dikorbnkan..termasuk la makan...see?? kan hebat penangan exam...

Tapi,alangkah bagus nya kalau kita jadi semujahadah itu dalam ibadah kita....cuba renung2 balik...ada orng,sebb exam ja,sanggup x trun jemaah..dia kata

    "nnti mmbazir masa nak naik trun tangga. kan bgus kalau masa         
     tu digunakan untuk study"


..tapi ni kira bgus la jugak sbb dia still sembahyang..yang study smpai 3 pagi..bgun kul 10 pun ada...boleh pulak qada subuh ngan zohor skali..adeh~~ mcm2 peel la yg aku jumpak dkt cni...pelik2 blako...

Kan allah dah kata


" there,the only protection comes Allah,the true one. He is the BEST to Reward and the BEST to Give Success" (18:44)...

nampak dak??? Allah sebaik-baik pemberi kejayaan...kalau kita dok study smpai nak rak pun,hubungan dengan allah kita tinggai,mcm mna? mmg ada org kata

        "cina x semayang pun,tapi berjaya jgak"...

aiseh~~ kalau berjaya pun,x berkat buat apa? kita kena ingat,ilmu kita ni kita nak bwak smpai mati...nnti msuk kuboq allah tanya..apa yang kita dah buat dengan ilmu kita..kenapa ilmu banyak tapi tak manfaat kan?? (nauzubillah...)  n ingat jugak,dalam nak mengejar kejayann tu..kita kena balance sunnatullah and syariatullah...ha?? x phm?? ok2, aku bagi satu cerita...


Cuba bayangkan................................ada 3 orang lelaki yang suka sangat dengan bunga....yang A ni,dia jaga bunga elok2,hari-hari dia siram,hujung minggu dia bajak tanah dekat bunga2 dia tu...smpai la satu ketika,bunga2 dia ni tumbuh elok..mcm taman2 dekat cameron nu...lama2 dia semakin leka dengan bunga dia,semayang pun tinggai..asyik bunga2...

Lain pulak si B nih,suka bunga tapi malas...kerja asyik semayang dan mintak supaya Allah bagi bunga dia hidup....tapi siram pun dak,baja pun x bubuh..tanah pun x bajak..haisy~~

ok,C pulak....sama mcm si A,tapi...si dia advance ckit..bila bunga dia naik elok..dia lagi rasa bersyukur dengan Allah...dan melipat gandakan amalan2 dia...tanda terima kasih atas apa yang Allah dah bagi~~

nmpak dak?? A tu contoh org yang lebih sunnatullah..tapi syariatullah?? FAILED!! yes,mmg bunga dia menjadi tapi pada msa yg sama allah marah..sebab dia dah lalai dari tanggungjwb dia...allah bagi bunga dia elok sbb nk suruh dia bersyukur mcm C..yang B pulak..syariatullah MANTOP!! x miss semayang hajat.tahajud n etc2..tapi awat bunga dia x hdup jugak?? sebb dia x jaga elok2...takat semayang ja..mana bunga tu nak hidup bhai..tgok C...dua2 balance..n kesan dia..bunga elok...Allah pun suka....

ha...so,konklusinya...study study jugak..tapi bab2 ibadah tok sah la dok buat pejam mata...kalau khatam buku campbell  tu pun(ni buku bio yang SANGAT TEBAL)..tak tentu lagi boleh jwab exam bio 1 tu ha~~teringat plak ada poster yng depa lekat dekat notice bord mahalah....
           
                     "success do not come in overnight"


maka,oleh itu,jom koreksi diri sementara ada lagi paper yang x exam lagi..kalau2 yang dah hbeh tu..jangan  dok ulang dah peghangai lagu ni time final nnti kalau x mau hancus ya...sekadar peringatan bersama..tambah2 dekat diri seniri yang asyik trun naik ja iman kebelakangn ni....

P/S: sangat kagum dengan sahabat2 yang GIFTED, Quran masyi...kuiz pun mantop...masuk exam lenggang ja...orang lain jenuh mengadap campbell..puak2 ni dah scan satu buku masuk dalam otak~~fuh222...bila la nak jadi mcm ni??? T_T

2 comments:

  1. wah2,,,sudah ada belog anda,,

    ReplyDelete
  2. yang hang pun nk jadi spesis nadia kenapakah??
    =.=*...saja nk menulis~~

    ReplyDelete