Pages

Search This Blog

Wednesday, May 25, 2011

KHATAM OH KHATAM~~

 Hurmm...apa aku nk tulis sbnarnya..oh ya..just nak kongsi dengan korang2..mcmna rasa bila dah hbis khatam hafalan 30 juzuk al-quran..bukan khatam bacaan yea...

  Pagi itu,30 hb 4...kelihatan berbondong2 manusia berpakain kelabu asap menuju ke garaj belakang dewan muktamar untuk menikmati breakfast..maklumla..hari tu smua makanan dwan mkn hntar ke dewan muktamar....so secara tiba2 belakang tu pnuh la dgan student2 IQRAC gen 11....dipendekkan cerita..tiba la waktu perarakan....so semua org beratur dengan penuh semangat...aku pon sama la..dok depan skali..maklumla..ketua kelas..hehe..ok2 dah merapu....then.bila ja bunyi kompang bermula...kami pun berarakla dengan pensyarah tasmi n ustaz2 yang lain...bila smpai ja depan dewan..semua nak menggigil..sebab ibu bapa semua tengok ke arah kami...dah siap ada red carpet lagi...

  Banin pun split barisan sbb diorang ada yang nk kena baca atas pentas...so,bila turn banat...aku tgok depan..."mak,ada skrin besar la...bila dah hbis semua org duduk...majlis pun bermula....

                                                                 ***

   Bacaan first oleh ust Wan...adus..rsa syahdu....then,diteruskan dgan bnin2 lain..mula2 tak fokus sangat..sbb dok tgok skrin ja..pastu,bila smpai dkat surah al-zalzalah..diana yang duk sebelah aku dah "mula hujan"ah..sudah..dah la bnin tu baca ala2 sedih gitu...nsib ada bwk tisu lebih....tapi..hujan dia x berhenti takat tu ja...malah lagi lebat...T_T....tiba2 aku rasa kagum..."allah,hebatnya diana...boleh menghayati ayat2 ni smpai nangis..sedangkan ni baru ayat2 lazim…yang aku ni dok komen ja org baca”...terus aku concentrate...tapi aku x hujan ye...pastu..dah msuk dekat 3 qul..Us wan conduct balik....mula dengan Al-ikhlas...satu demi satu ayat aku dengaq...

"Katakanlah (wahai Muhammad): "(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa"Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat"

sampai ayat ke 2 aku tersentak....Ayat memohon sebarang hajat tu mmbuatkan aku turut menangis...terasa betapa kerdilnya aku depan allah....bacaan diteruskan...smpi la surah An-naas..Kemudian disambung dengan al-baqarah semula dan satu ayat daripada Surah Al-an’m..

Dan telah sempurna fiman tuhanmu( Al-Quran) dengan benar dan adil…Tidak ada yang dpat mengubah firmnnya..dan dia maha mendengar, maha mengetahui…"(115)

  Trus aku rasa…dush3…macam ada berbukit2 hempap atas kepala…rasa bahu ni terbeban bila nak jaga 30 juzuk tu…teringat balik time kena marah nagn ustazah bila x lancar..time merungut dekat sakinah bila susah nak hafal….time rasa mcm nak ponteng je bila x cukup modal (6 muka)…timeawal2 masuk dengan x ikhlas… n now it end…dah x boleh rasa semua tu…sedih,bersyukur n terharu sangat2…n x perlu tunggu lama2..dah nangis dah…sedih sebab rindu zaman2 dulu..bersyukur sebab allah bagi kesempatan,bagi peluang habiskan 30 juzuk walaupun dulu2 x ikhlas...terharu sebab mcm x percaya dah bergelar hafizah…macam x percaya aku dipilh untuk bawak amanah allah…sampai la ustaz baca doa khatam…

Allahumma ja’alnal quraanala fid dunya qarina,wafil qabri mu’nisa..wafil qiamati syafi’a..wa ‘ala siroti nura..wa ilal jannati rafiqa..waminannari sitra wa hijaba…

   Memang ameen sangat2 doa ustaz…n terbayng tanggungjawab yang perlu di pikul…allah…rasa mcm nak patah balik..but there is no turning back kan2?? Start dari situ,terus tanam azam nak jaga quran btul2..dah tanak main2 dah…ustaz penah kata..”kalau kamu tinggal quran sehari,quran tinggal kamu seminggu…tinggal seminggu,quran tinggal sebulan…tinggal sebulan…quran tinggal setaun” aku tak mau jadik cam tu…so,buat yang berminat nak menghafal quran…dipersilakan..anda sedang merancang untuk membuat pelaburan yang x akan rugi..n takde yang berani kata path that you take is absolutely WRONG!!..( quoted from mantop book)…
 Lastly…kepada sahabat2…jom jaga quran..dapat atau tak..perkara kedua..Al-quran tu milik Allah…kalau Dia nak bagi..kita dapat..kalau x,kita x dapat..tp yang paling penting…MUJAHADAH itu PERLU!!( ni nasihat Azlina..mrs. masyi batch aku..) X kan nak masyi kalau FB 24/7??? Huh,tepuk dada tanya iman….

P/S: Ada sahabat pernah kata..indahnya penat dengan Quran….indahnya stay up sebab Quran…indahnya mujahadah sebab Quran…=)

Saturday, May 21, 2011

PERINGATAN UNTUK BANAT..

  HEH,tiba2 rajin plak nak post kt blog nih...ok,straight to the point..act,just nak smpaikan pesanan dari ustaz2 HEP esp ustaz dasuki n us anuar..berikut merupan dialog yang diucapkan dengan sedikit pengeditan...=P

    "Kamu tolong pesan dkat kwn2 kamu yg lain..bila dah msuk UIA tu,teruskan imej kamu sepertimna kamu duduk dkt DQ ni..x jadi mcm senior2 kamu..mggu first,nmpak lagi jubah n tudung labuh tu..mggu 2nd,dia mula pakai buasama muslimah..lama2 tudung pun dah angkat naik ckit2....kamu nak ka ustaz terang lagi mcmna tabaruj tu?"
yang dok dengaq cmua diam (termasuklah aku,heh).."tabaruj tu apabila terdetik dkat hati org lelaki yang tgok kamu kata kamu cantik..tu dah jatuh hukum haram kamu tau dak? kenapa dekat DQ boleh pkai stokin n stongan ( singkatan bagi sarung lengan ) ? p UIA semua nak bukak?"
Jeda sebentar..pastu ada la sorang banat ni mmperthnkan pemakainnya..├╝staz,saya x pakai pu tudung lbuh,tp saya stll pkai tutup dada.." ustaz senyum ja..banat lain yang ada dekat situ cmua dah kecut..asyik men jeling2 satu sama lain  then,us sambung.."mmg la..tapi bkankah lagi labuh lagi baik? kamu tau dak,tudung labuh ni pakaian org beriman..kamu x mau ka? ustaz x kisah kamu x mau pakai jubah..baju kurung pun ok..tp x la pkai seluar..huduh sangat..x smpai ustaz kata dah x cam dah kamu....."

yang ustaz anuar pon lebih kurang la..cmua nya bagi tasji psai tudung...ataupun isu pakaian..nak katanya...banat ni masalah utama pakaian...hadoi..so bagi banat2 yg baca post ni...think properly...yg menulis ni pun x baik sangat...still lagi x istiqamah...tp..macam yng ana tulis dkat atas "PERINGATAN UNTUK BANAT"  So,sama2 la ingat memperingati....=)

 P/S: msing2 dah masyi...x perlu la ana quotekan ayat mna....=D

Friday, May 20, 2011

BERMULA SEBUAH PERJALANAN...

  Tepat jam 2.30, sony green heart aku berbunyi menandakan ada incoming call. Aku tengok skrin"oh,ayah".
then, ayah tanya "kakak dekat mna? ayah da smpai ni. kereta ada dpan padang asrama"aku bergegas turun dari bilik bersama2 dgn luggage yang mengalahkan org blik oversea. Nasib ada kwn2 yang nak tlg mengangkut..agak2 dah hbis,aku pun kata dekat ayah "ayah tggu sat na..kak nk pi jumpak kwn2 sat"..

  Aku percaya,situasi tadi berlaku pd hmpir semua sahabat-sahabiah yang blik hari ni..sedih kan?? bohongla kalau sapa yang x sedih..nak meninggalkan darul quran bukannya senang..tempat yang di mana kita mula bertatih dengan Al-Quran sehinggalah kita mmpu berlari dan terus berlari...tempat yang mengajar kita kematangan (bak kata ust wan pada last kuliah tafaqquh)...n seribu satu experience....lagi sedih bila ada dlm kalangan kita yang x akan bersama2 meneruskan perjuangan di bumi uia....

 Masih terngiang2 saat kita sama2 haluan siswa...saat sama2 kena denda sebab lambat....saat sama2 kena simbah air time mafatih....saat buat presentation time prog2 lain...ALLAH...aku meninggalkan DQ x sampai setengah hari....tapi aku dah mula RINDU!!! YA, RINDU PADA DARUL QURAN...rindu pada suara2 mengaji dekat masjid time nak tggu isyak...rindu pada kuliah tibyan n tafaqquh....rindu pada tasik, kelas tasmi'....klise?? memang,sangat stereotaip...ada shbt yg berkata "alah,kejap ja tuh..nnti bila dah msuk uia..DQ pun dah  x nak jejak.." Benarkah? Aku x berani mengiakan...

 Permulaan kisah ku sebelum mnjejakkan kaki ke darul quran bukanlah seperti sahabat-sahabiah yg lain..niat asal untuk menjadikan DQ sebagai tmpat TRANSIT semata2....mungkin ada yang melakukan solat hajat untuk masuk DQ, tapi aku buat solat hajat supaya aku x dapat DQ..lucu bukan? hari pendaftaran hanyalah tempat aku memaniskan muka depan parents, supaya diorang x sedih...haluan siswa dilalui dengan penuh kebosanan..apatah lagi mafatih..namun, semakin lama perasan nak kluar DQ hilang...digantikan dengan perasan sayang untuk aku tinggalkan hafalan yang baru nak bertatih...kata ayah"kejar akhirat,kakak akan dapat dunia"...setahun setengah di DQ mengajar aku erti ukhuwah fillah....benar,ukhuwah  di DQ x sama hatta semasa aku di MAKTAB MAHMUD. Buat sahabat, terima kasih atas segalanya...may ALLAH bless us here and hereafter....INSHAALLAH....

P/s : CHANGE FOR GOOD IS NOT A SIN THOUGH IT COST YOU HALF BLOOD AND TEARS...TERIMA KASIH SAHABAT!! =)